Защо е важно да бъдем здрави?

1 - Бъдете здрави

Здравейте

Не е случайно, че една от най-често използваните думи е „здравей“.  Тя изразява пожелание за здраве към другия човек. Очевидно, ако живеем добре и искаме да живеем още по-добре, важно е да бъдем здрави.

Тази статия е част от поредица публикации на тема „балансирано подобряване на живота“. В една от тях [1] има класификация с 5 категории, за най-важните неща в живота. Интересна визуализация на класификацията има в статията за любовта [2].

Голямото сърце с телесен цвят (номер 1 на фигурата), символизира човешкото тяло и това, че всички живи хора обичат да се грижат за здравето на своето тяло. Прочетете повече за здравето.

Защо е важно да бъдем здрави?

Защото:

 • Ако не сме здрави, няма да живеем дълго.
 • Ако не сме здрави, няма да се чувстваме добре.
 • Ако не сме здрави, няма да сме щастливи.
 • Лошото здраве пречи на отношенията ни с другите хора.
 • Лошото здраве може да е причина за затруднено осъзнаване на състоянието, в което се намира този човек.
 • Лошото здраве може да се изразява във влошени способности (да се грижи за себе си, да работи нещо и други)

Какво е да бъдеш здрав?

Човекът, който е здрав за дълго време, той ще има повече щастливи мигове и успехи. Той ще бъде по-дълго време с любимите си хора и те  ще го обичат такъв, какъвто е. Няма да изпитват неприязън към него, заради неприятни симптоми на лошото здраве. Той няма да има затруднения с възприемането и тълкуването на собствения си живот. Той ще може да се грижи за себе си, ще може да работи, да създава полезни неща. Ще може да се радва на своето хоби, ще може да се забавлява.

Тази статия се чете от различни хора, на различни възрасти и с различно здравословно състояние. Повечето са с добро здраве, но сигурно има и хора със здравни проблеми.

Как да се грижим за здравето си?

Всеки човек трябва да се интересува от себе си, включително и от своето здравословно състояние. Интересуваме се с помощта на въпроси за собственото ни здраве – такова, каквото е днес:

Как сте? Колко здрави се чувствате? Имате ли здравословни проблеми? Какви са те? Отговорете на тези въпроси в личния си дневник. Сега!

Въпросите насочват вниманието към определена цел. В случая – към собственото ни здраве.  Всички живи същества имат способности, чрез които те се грижат за себе си, оцеляват, размножават се. Ние, хората, също можем интуитивно (без задаване на въпроси) да осъзнаваме частично своето здравно състояние. Например – знаем къде и как ни боли, имаме идея за причината за болката.

Човешкото тяло непрекъснато има нужда от специфични условия и ресурси, за да бъде здраво.

 • Дишайте въздух. Ако човек не диша няколко минути, той ще умре. Вдишаният въздух съдържа 21% кислород, който е необходим за жизнените процеси. Налягането на въздуха обикновено е около 1 бар. Водолазите издържат на високото налягане под-водата, но – колкото по-високо е налягането, толкова по-малко трябва да е съдържанието на кислород в дишаната смес. Минималното налягане е около 0.35 bar.  
 • Пийте вода и полезни напитки. Без вода, човек може да издържи около седмица. Обичайната консумация на течности е около 1-2 литра дневно. Има напитки, като плодови сокове и чайове, които освен вода, съдържат и други полезни съставки. Има напитки, като кафе, бира, вино и други, за които има мнения, че са полезни само до определени количества. Около 75% от масата на човешкото тяло е вода, като при възрастните хора тя е по-малко (над 50%). Газираните напитки отделят в червата газообразен въглероден диоксид и също не е добре да се прекалява с тях.
 • Хранете се здравословно. Без храна човек може да издържи около месец и половина. Храната е необходима както за изграждане на тялото, така и като източник на енергия.   Повечето хора се хранят 3 пъти дневно. Времето за хранене е време и за почивка. Храненето е приятно. Не прекалявайте с количеството на храната, както и с времето за хранене.
 • Грижете се за своята хигиена. Хигиенните потребности са част от биологичните потребности. Във всеки съвременен дом има баня и тоалетна. Една част от преработените храни и напитки може да остане в организма, за малко или за дълго, но ненужното трябва да се изхвърли, и ние правим това по няколко начина. Посещаваме тоалетна няколко пъти на ден, по малка или голяма нужда. Измиваме остатъците от пот и външни замърсявания, като се къпем. Бръснем се всеки ден. Ноктите растат и трябва да ги режем през няколко седмици.  Подстригваме порасналата коса, веднъж на няколко месеца.
 • Обличайте се адекватно. Температурата на човешкото тяло е около 36 °C а околната температура обикновено е между 20 и 25 °C, но може да бъде доста по-студено или по-топло. Заради температурната разлика човешкото тяло непрекъснато се охлажда. Ако охлаждането е по-голямо от обичайното, усещаме че е студено. Ако охлаждането е по-малко от обичайното – усещаме че наоколо е топло. Ние се приспособяваме към температурата на околната среда, като обличаме повече дрехи когато е студено и носим по-малко дрехи, когато е топло. Разбира се, обличането има и социален аспект. Какви дрехи и обувки избираме да носим? Те зависят от начина по който искаме другите хора да ни виждат и приемат.
 • Почивайте. Хората са активни около 1/3 част от денонощието, а през останалото време (5 до 10 часа)  – спят. Сънят е необходим за всички органи на тялото, включително и на мозъка. Човек може да издържи без сън няколко дни. Добре е времето за работа да съдържа няколко прекъсвания за кратка почивка.         

Когато биологичните потребности са удовлетворени и човекът няма други проблеми, тогава той се чувства добре. Думата „проблем“ е многопластова, т.е. може да имаме проблеми по различни причини. За краткост, по-нататък ще използвам думата „заболяване“ вместо фразата „здравословен проблем“.

Не е случайно, че всяка държава има министерство на здравеопазването и здравна система. Има различни лекари, специалисти по лекуването на различни заболявания. Всеки човек може да има личен лекар, към когото да се обръща, когато има съмнения за здравословни проблеми. Този човек може да ви помогне или да ви насочи към друг специалист. Лекарите предписват течни и твърди лекарства или процедури за които им известно, че лекуват или подобряват симптомите на съответното заболяване.

Лекарите са хора и понякога допускат грешки. Когато лечението не помага или имаме съмнение да грешна диагноза, може да потърсим мнението на друг лекар.

Съобразявайте се с мненията на другите хора, но имайте предвид, че макар и обикновено да са добронамерени, понякога техните препоръки може да са грешни и неуместни.

Имунната система на човешкото тяло се грижи за неговото предпазване от различни болести. Тук няма да се впускам в подробни обяснения за функционирането на имунната система. Само ще обърна внимание, че има храни и форми на поведение, които подсилват или отслабват имунната система. Например – консумацията на топъл чай, на храни с чесън, къпане с топла вода, спортуването – подсилват имунната система. А студът, обездвижването, умората – я отслабват.  

Освен това, ние помагаме на нашата имунна система като готвим храната си, мием ръцете си, носим маска – за ограничаване предаването на болести, ваксинираме се.

Всеки човек отговаря за себе си, за своите постъпки и дори – за своите мисли и решения. Вие избирате какви конкретни действия да предприемате за удовлетворяване на вашите нужди. Избирате също – кога, къде и как да ги направите, и в какви количества!

Заключение

Тази статия е част от поредица публикации на тема „балансирано подобряване на живота“. Тук се разглежда здравето на човешкото тяло, като нещо основно и необходимо за дълготраен живот.

Всички хора имат способности да разбират какви са техните нужди и могат да предприемат подходящи действия за тяхното удовлетворяване, с цел да бъдат здрави за дълго време.

Част от тези действия предприемаме самостоятелно, но има такива, които правим заедно с други хора (членовете на семейството и др.) или с помощта на други хора (лекари и др.).  

Всеки човек отговаря за себе си, за своите мисли, решения и постъпки. Отговаря и за грижите за своето здраве.

Препратки

[1] Кръстев, Р. Кои са най-важните неща в живота. Wechange-bg.blogspot.com/2021/01

[2] Кръстев, Р. Какво е любовта? Wechange-bg.blogspot.com/2021/02