Какво е да обичаш себе си?

Увод

Има поредица публикации на тема „балансирано подобряване на живота“. Темата на поредицата е – какво и как да правим, за да се радваме на балансирано подобряване на нашия живот. Думата „балансирано“ означава, че ние трябва да обръщаме достатъчно внимание на всички нeща, които считаме за важни, както и да се грижим за тях.

В една от статиите [1] има класификация с 5 категории, за най-важните неща в живота. Интересна визуализация на класификацията има в статията за онези неща, които обичаме да правим [2]. В последната [3] статия се подчертава че най-важна (номер 1) e необходимостта да се грижим за своето здраве, ако искаме да имаме дълъг и добър живот.

Визуален символ

На второ място в споменатата класификация е любовта към себе си, към личното щастие. Това е желанието на всеки човек да прави такива неща, които му харесват, които обича да прави, които го правят щастлив. И да бяга от онези неща, които го плашат, от които се страхува, които не обича да прави.

Сърцето е общоприет символ за означаване на любовта към някого, или към нещо. За любовта към друг човек обикновено използваме червено сърце ❤. На фигурата, необходимостта да обичаме себе си е визуализирана със зелено сърце 💚.

Какво представлява обичта към себе си?

По-горе бяха използвани думите „любов“, „щастие“, „желание“, „харесва“, „обича“, „плашат“, „страхува“. Тези думи изразяват ЕМОЦИИ. В случая говоря за собственото ни емоционално състояние. За начина, по който се чувстваме. Във всеки един момент. 

Когато не харесваме начина по който се чувстваме, тогава тези емоции са неприятни, наричаме ги отрицателни или негативни.  Помислете си за няколко отрицателни емоции. Сега! … Какви са имената им? Как се чувствате? С кого или с какво са свързани?

Когато харесваме начина по който се чувстваме, тогава емоциите са приятни, положителни. Помислете си за няколко положителни емоции! … Какви са имената им? Как се чувствате? С кого или с какво са свързани?

Човекът, който обича себе си, отделя внимание на своето емоционално състояние, поел е отговорността за него (т.е. за себе си, за начинът по който се чувства), и той се грижи за себе си – прави нужното, за да се чувства добре.

Да обичаш себе си не означава, че не можеш да обичаш други хора. Можеш да обичаш както себе си, така и други хора.

Любовта към себе си, основно се изразява в грижи за собственото тяло и за собствените ни нужди (храна, сън, баня и т.н.). Освен това, тя включва и грижи за други вещи, задължения и хора, които считаме за свои (своите дрехи, обувки, дома, децата, работата и т.н.).

Биология на емоциите

Преживяването на емоциите е свързано с наличието на хормони в кръвта, които се отделят от … хормонални жлези. Например, отделянето на адреналин води до повишаване на сърдечната честота, както и до други, свързани с това симптоми.

Ендокринната система е съставена от жлези с вътрешна секреция, които се намират в различни части на човешкия организъм. Ендокринните жлези произвеждат химични вещества, наречени хормони, които се отделят направо в кръвта. Чрез кръвта хормоните се разнасят до съответните органи като регулират техните функции. Жлези с вътрешна секреция са хипоталамуса, хипофизната жлеза, епифизата, щитовидната жлеза, околощитовидните жлези, надбъбречните жлези, половите жлези и други.“ [4]

Хормоните на ендокринните жлези регулират основните жизнени процеси в човешкия организъм: обмяната на веществата, растежа, развитието, размножаването, влияят върху човешкото поведениеХипофизата контролира функцията на редица жлези с вътрешна секреция, като тя е под контрола на хипоталамуса, част от междинния мозък.“ [4]

Междинния мозък (Diencephalon; interbrain) се намира в сърцевината на главния мозък, разположен е след средния мозък и е изцяло покрит от двете полукълба на крайния мозък. Основните му елементи са таламус, хипоталамус и епифизна жлеза, фиг.2.

Фиг.2. Вертикален разрез на човешки мозък (дясна половина) [5]
Фиг. 3. Лимбична система, [5]

Лимбичната система е сложен набор от структури, намиращи се около таламуса. Тя съчетава висши психични функции и примитивни емоции в една система, често наричана емоционална нервна система. Тя е отговорна не само за емоционалния ни живот, но и за нашите висши психични функции, като обучение и формиране на спомени. Лимбичната система е причината, поради която някои физически неща като хранене ни се струват толкова приятни и причината, поради която някои медицински състояния, като високо кръвно налягане, възприемаме като прихически стрес. В лимбичната система има няколко важни структури: амигдалата, хипокампусът, таламусът, хипоталамусът, базалните ганглии и сингуларната извивка. [6]

Емоционални решения

Ние използваме думата интуиция или фразата „шесто чувство“, когато вземаме решения по емоционални причини, без да разсъждаваме. Повечето човешки решения и действия са точно такива (емоционални, интуитивни). Насочваме вниманието си към нещо и вече знаем какво да правим. Това става бързо (до 3 секунди). Лимбичната система, вкл. таламуса и хипоталамуса, имат основна роля при емоционалното поведение.

Емоционалните решения следват от вродени правила за удовлетворяване на нуждите на нашето тяло. (да дишаме, да не сме гладни, да не ни е студено, да запазим живота си и др.)

Емоционални решения могат да произтичат и от придържането към научени правила (закони, традиции, вярвания) за реда на живот в обществото (не кради, не изневерявай, не лъжи, не минавай на червено, не пробвай наркотици и други).

Общ принцип при емоционалното поведение е, че ние се стараем да избягваме отрицателните емоции и предприемаме действия за създаване на положителни емоции.

Защо ни е нужно да обичаме себе си?

Защото, когато го правим добре, тогава ние се чувстваме добре, чувстваме се удовлетворени от живота си.

Кой не иска да се чувства добре?

Как да обичаме себе си?

 1. Отделяйте време през което до се грижите за себе си.

Доверете се на своята интуиция за количеството на такова време, както и за конкретните начални моменти във времето.

2. Задавайте си въпроси за изясняване на вашето собствено емоционално състояние (бъдете честни). Примерни въпроси:

 • Как се чувствам?
 • Защо аз се чувствам така?
 • Какво искам?
 • Какво не е наред?
 • Какво е името на емоцията?
 • Какво е името на чувството?
 • С кого и свързано това чувство?
 • Какво правила са нарушени?
 • Кой ги е нарушил?
 • Кой е виновен?

Това са емоционални въпроси и отговори. Обикновено не е нужно да ги записвате в дневник, нито да ги произнасяте. Просто осъзнайте нуждата от изясняване на собственото емоционално състояние и отговорите ще изплуват интуитивно!

3. След като осъзнавате как се чувствате и какво става с вас и около вас, решавайте какво да правите. Примерни въпроси:

 • Какво може да се направи заради това?
 • Какво друго може да се направи?
 • Какво избирам да направя? (да кажа, да попитам, да възложа, да се договоря)
 • Защо искам да правя това?

Това са емоционални въпроси и отговори. Обикновено не е нужно да ги записвате в дневник, нито да ги произнасяте. Просто осъзнайте нуждата от намиране на решения и отговорите ще изплуват интуитивно!

4. Правете това, което интуитивно и емоционално сте решили да правите.

Ако нещо не е наред, вие веднага ще разберете. Понякога е добре да се коригирате, а друг път – да спрете. Най-често, имайте кураж да продължавате напред (с редовни емоционални корекции), въпреки страховете си. 

Пример за неадекватно емоционално поведение

Имаме някакъв проблем. Той създава отрицателна емоция, това не ни харесва, но не знаем как да решим проблема или се страхуваме от предприемането на действия заради него. Вместо това – правим нещо, което ни носи положителна емоция (като ядене, електронни игри, гледане на интересни филми).

В резултат, имаме някакво временно емоционално равновесие, но проблемът не се решава и продължава да ни тормози. Предприетите неадекватни действия имат странични ефекти (напълняване, пилеене на времето, умора).

Пример за адекватно емоционално поведение

Поглеждате масата и виждате останали прибори. Поглеждате към мивката и виждате натрупани използвани съдове. Чувствате, че това не е хубаво. Решавате, че ще заредите миялната машина. Отваряте я и започвате да подреждате приборите. (Не мислите. Поглеждате шкафа и вече знаете какво ще вземете от него. Поглеждате към рафтовете на машината и вече знаете къде ще сложите този прибор. Правите го. Повтаряте, докато свършат приборите или докато машината се запълни.) Когато машината се запълни достатъчно, слагате таблетка и препарат. Докато затваряте капака, вече сте решили кога да стартира програмата. Пускате я. Забърсвате шкафа. Тупате покривката на масата. Измивате съдовете, които не стават за миялна машина.

Изпитвате удовлетворение от подобрението, което направихте за състоянието на своя дом. 

Заключение

Когато човек обича себе си, тогава той отделя внимание за своето емоционално състояние, поел е отговорността да се грижи за себе си и прави нужното, за да се чувства добре.

Любовта към себе си, основно се изразява в грижи за собственото тяло и за собствените ни нужди (храна, сън, баня и т.н.). Освен това, тя включва и грижи за други вещи, задължения и хора, които считаме за свои (своите дрехи, обувки, дома, децата, работата и т.н.).

Да обичаш себе си не означава, че не можеш да обичаш други хора. Можеш да обичаш както себе си, така и други хора. Разбира се, любовта към различните хора (партньорът, родителите, роднините, приятелите, колегите в работата, любимия спортист) се проявява по различни начини, с различни грижи за тях.

Препратки

 1. Кръстев, Р. Кои са най-важните неща в живота? Wechange-bg.blogspot.com/2021/01

2. Кръстев, Р. Какво е любовта? Wechange-bg.blogspot.com/2021/01

3. Кръстев, Р. Защо е важно да бъдем здрави? ЛИРАУС-3/Балансирано подобряване на живота

4. Ендокринна система. Wikipedia. Посетено на 13.3.2021 г. 

5. Visible body blog. Посетен на 13.3.2021 г.

6. Structure and function of the brain. Lumenrearning.com, посетена на 13.3.2021 г.